Otillräcklighetens stryptag

Det känns faktiskt smått mirakulöst att ha fått Ellen. Hon är en fantastisk liten julklapp, perfekt in i minsta beståndsdel och hon fyller oss med så mycket glädje och tacksamhet att det gränsar till löjligt. Men säg den lycka som inte har en baksida!
Det är mycket märkligt att lilla Ellen är helt beroende av oss. Märkligt och underbart, förstås. Att vara så totalt behövd känns stort. Hjärtat sväller. Men det är också ett stort ansvar, och jag känner mig ofta otillräcklig. Efter snittet är jag ju inte snabbt mobil och jag får inte lyfta tyngre än fem kilo t ex. Andreas drar därför ett tungt lass här hemma. Och det gnager.
Något annat jag fasat för är att amningen inte ska funka. Självklart fick jag rätt grymma sår på bopparna i början och det var precis jag kunde hålla tårarna borta de första dygnen. Och då är jag ändå smärttålig... Vi fick börja med en sorts napp man kan sätta på tuttarna och då gick smärtan ner. Sen upptäcktes det att Ellen låg lite lågt i blodsocker och vi fick börja med tilläggsmat. Vi har fortsatt med detta hela tiden, men för någon dag sen kom mjölken igång hos mig och Ellen har inte varit jätteintresserad av att äta tilläggsmaten. Idag hade vi tid för återbesök hos "amningscentralen" (visst är det sjukt?!) och då hade jag inför detta besök försökt sluta med tutt-nappen. Men Ellen hade gått ner mer i vikt sen vi åkte hem. Jag började nästan gråta. Det känns som om det är mitt fel. Hon är helt beroende av mig, och så lyckas jag inte ge henne det hon behöver. Sen ingår "mjölkningsundervisning" och jag tycker det är på gränsen till förnedrande och äckligt. Och så får jag skuldkänslor för det.
Efter besöket satte vi oss för att amma lite i en soffgrupp och då fick jag äntligen lipa en skvätt. Vi skulle egentligen kombinerat besöket på sjukhuset med ett stopp på Nova i Lund, men jag ville bara hem så fort som möjligt. Nu har vi hyrt en elektrisk bröstpump, som förhoppningsvis ska få igång min mjölkproduktion. Först lipade jag över det, för det känns så himla dumt, men redan andra gången kändes det bättre. Andreas hade druckit en julöl och i kombo med sömnbristen hade vi en jätterolig mjölkstund i biblioteket för en timme sen. Det är skönt att skratta.

Värsta smällkaramELLEN

Vilken jul. Undrar om man någonsin får uppleva nåt så konstigt igen?!
Nu är vi tre i familjen. Jag, Andreas och lilla Ellen. Som ni redan förstått, fick jag aldrig igenom namnet Mollis, men Ellen passar faktiskt henne minst lika bra.
Hon kom ut den 22/12 kl 11.31 och var 48 cm lång och vägde ca 3450 gram. Helt normal. Medan jag syddes igen följde Andreas med henne och barnmorskorna och -läkarna för kontroll. Där dippade hon rejält och blev helt livlös. Usch, stackars Andreas att behöva uppleva det! Men de sög ut fostervatten ur henne och sen kom hon på "fötter" igen. Jag rullades iväg till uppvak för att ryggmärgsbedövningen skulle släppa och Andreas och Ellen fick umgås på egen hand. Efter 2 timmar fick jag träffa dem igen och sen fick vi vara tillsammans hela dagen tills Andreas var tvungen att åka hem. Då kände jag mig jätteynklig och ensam. Men på julafton fick vi komma till patienthotellet där vi firade jul och på juldagen åkte vi hem allihop.
Det har verkligen gått över all förväntan, känner mig ganska pigg och rask efter snittet. Det gör inte så ont, och jag klarar mig på Panodil. Ellen har legat lite lågt i blodsocker och får därför tilläggsmat, vilket känns tryggt. Hon sover inte så jättegott på nätterna, så nu är jag väl uppe i totalt 12 timmars sömn på 4 nätter. Men hormonerna gör att jag ändå inte kan sova på dagarna, jag är liksom uppe i varv.
Eftersom blogg.se strejkar just nu med att ladda upp bilder (jag ska nog byta bloggverktyg, är så irriterad på detta!), lägger jag en länk till mitt photobucketalbum istället, för er som vill beskåda underverket Ellen. Även kallad KaramEllen, FontanEllen, EllenBellen... Hon är förstås otroligt söt och troligen väldigt, väldigt intelligent. Hon verkar ganska "tidig", hon följer redan med blicken (det har Andreas läst att det ska de inte göra förrän när de är 4 v) och hon lyfter redan på sitt huvud!

Livet, universum och kattassar

Om inte alls lång tid är jag och maken inte ensamma längre. Då är vi tre. Det känns otroligt märkligt, och inte så lite skrämmande. Med ojämna mellanrum slås jag nästan till marken av det oerhörda i detta faktum. Jag vet vem jag är, jag vet vem maken är och jag vet vilka vi är tillsammans. Jag vet hur vårt liv ser ut, och jag trivs (för det mesta, förstås) med det. Och nu kommer allt att förändras. Emellanåt blir jag vettskrämd när jag tänker på att jag inte har en aning om vad som komma skall. Försöker intala mig själv att känslorna är normala och att jag inte är en psykopat som ibland nästan ångrar vad hon gett sig in på. Jag förstår ju rent logiskt att jag och maken kommer att klara av en liten Mollis jättebra. Vi är normalbegåvade, vi har förmågan att knyta an känslomässigt till andra människor och vi är rätt vettiga. Men ändå!

Tur då att man har ett mysigt hus, tysta kattassar som klampar i takt till julmusiken, chokladkola som blev förunderligt god och så där en tre decimeter snö. Det har snöat oavbrutet i mer än ett dygn nu. Det är vackert, och känns lite högtidligt. Mollis kommer i alla fall att födas i ett vackert landskap. (Nja, jag hoppas ju att hon föds på sjukhuset förstås, men ni förstår andemeningen).
På tal om katter. Lille katten, han har en riktig Zlatanmentalitet. Vi renoverar toan på nedanvåningen (självklart hinner den inte bli klar tills vi åker in på tisdag) och Tjippen är där hela tiden för att inspektera. "Allt detta är mitt" säger han självsäkert och spänner sina ögon i oss. "Allt detta är också mitt" utbrister han förtjust när han hoppar upp på det nya skötbordet på ovanvåningen. "Åh, har ni äntligen köpt en egen säng till mig" myser han när han lägger sig tillrätta i den nybäddade spjälsängen. "Aha, ni har fixat toan åt mig, schysst" stönar han lättat fram när han sätter sig och kissar bland fågelmaten, där maken borstat bort snön och hällt ut fågelfrön precis.

Who let the belly out?

Hur kan det bara bli såhär utan att man spricker?!?
Big belly

Börja om från början...

... börja om på nytt!
Nu börjar tankarna snurra kring att Ralph är hemma om lite mer än en månad. Det är ju ett gyllene tillfälle för mig att "börja om" så att säga. Ta lite longerings- och markarbeteslektioner. Gå igenom sadeln, kanske lämna den för luftstoppning istället. Ta grundläggande lektioner i exempelvis följsamhet, takt och lydnad.
Om någon sagt detta till mig i början av året hade jag småspytt lite. Jag var liksom någon annanstans då, än jag kommer att vara i februari. Kroppen kommer kanske inte att vara sig lik, Ralph kanske inte är sig helt lik heller (förhoppningsvis!) och jag har tid att ta det lugnt med honom. Det är inte utan att jag ser fram emot det. Sen vet man ju inte hur det kommer att bli rent praktiskt med bebis och så, men jag har bestämt mig för att se det som en nystart helt enkelt.
Längtar.

Skånsk vinter

Vintern är här. De skånska barnen tindrar med ögonen, bullmammorna kokar choklad och skidpapporna slipar skridskorna. Slädar och pulkor plockas fram ur lagårdar och garage. Fågelmat hälls ut i trädgårdarna och långkalsongerna åker fram.

Inte riktigt kanske? Frost har vi haft och igår föll säkert en millimeter snö. De ni!

Vila vila vila

Nu är jag strängeligen ordinerad vila av barnmorskan pga sammandragningar igår natt. Det går bra även om hon kommer nu, rent biologiskt, för nu är det ändå inte långt kvar till när hon egentligen skulle kommit. Men istället för planerat snitt, blir det ju akut kejsarsnitt om hon vill komma ut nu. Och det är inte lika roligt med akut snitt som planerat snitt... Så idag åkte jag in någon timme till mitt jobb på min avskedsfika.
Jag känner mig så dum. Jag hade planerat att jobba veckan ut och göra en snygg överlämning. Nu blev det inte så. Sorgligt var det, fick fina tal som tack, smycken och blommor. Jag kommer att sakna dem jättemycket, mina arbetskamrater. Ja, jobbet också faktiskt.
Jag är inget bra på att vila. Men jag får väl försöka.

Vita amaryllis och fördomar

Tänk vad många förutfattade meningar jag har.

Fördomar om folk som döper sina barn till Kevin. Ryttare som köper f d travare. Människor som köper röda amaryllisar (själv tar jag bara in "spindelamaryllisar" eller vita amaryllisar). Hundägare som medvetet väljer blandras. Biologer som envisas med tygblöjor (och än värre: tygbindor!). Centerpartister. Människor som lyssnar på Queen.

Jag tror mig inte alltför sällan kunna klumpa ihop människor inom kategorierna jag nämnde ovan (som exempel, jag har många fler fördomar) och får för mig att jag vet något om dem.

Tänk så ofta jag har fel.

Vad har ni fördomar om?

En lång tid

Femton år är en lång tid. På femton år hade jag utvecklats från en rund unge som hasade mig fram på rumpan till en rund tonåring som hasade mig fram i Kinaskor. Jag hade hunnit gå igenom många olika stadier - den räddhågsna femåringen, den förslagna sjuåringen, den ångestdrabbade fjortonåringen som skrev svarta dikter om den fjättrade Fenrisulven i min själ. (Ja, det är så man rodnar).
Och idag har jag och Andreas varit "ihop" i femton år. Är det inte smått fantastiskt ändå, att man efter femton år fortfarande kan bli lycklig av att se på samma nuna som man bligat på så länge?! Ibland drabbas jag av en stor lycka, lycka över att ha haft möjligheten att hitta någon som passar in i mina skrovligheter, som lyfter mig när jag är nere och som gläds med mig när jag är lycklig.
För närvarande är föremålet i fråga nere hos vänner längre ner på gatan och hämtar min blöta 60-tvätt, medan hans mat puttrar i ugnen. (Vi renoverar badrummet på nedanvåningen, så tvättmaskinen står på hallgolvet). Jag har tänt ljus och dukat, Lily Allen sjunger på Spotify och snart är han hemma igen.
Livet blir inte mycket bättre än såhär.

Vi välkomnar Mollis den 22 december!

Inte ville Mollis lyssna på läkarna som försökte snurra henne, inte. "Det var en viljestark unge" konstaterade ena läkaren. "Som sin mor", la hon till. Förstår inte vad hon menade?! Jag som är så mild?
Det var inte skönt att bli utsatt för vändningsförsöket. Jag brukar inte vara pjoskig, men nej, det var inget för mig och Mollis. Andreas sa att jag grymtade någon gång (själv tyckte jag det kändes som om jag pjallade mig jättemycket!), och att han då förstod att det var jobbigt. Jag är ju rätt "tålig" av mig... Så när vändningsförsöket inte gick, blir det planerat snitt istället. Den 22 december välkomnar vi Mollis till världen!
Hjälp, så verkligt allt blev plötsligt! Vi ska bli föräldrar! Hur ska det gå?!?!

RSS 2.0